Psihosomatska energetika

Općenito

Psihosomatska energetika (PSE) nova je alternativna medicinska terapija, koju su razvili dr. med. Reimar i dr. Ulrike Banis, specijalisti opće medicine i naturopatije. Metoda jednako uzima u obzir tjelesnu, duševnu i životnu energiju, a nazvana je po grčkim riječima „psiha” = duša i „soma” = tijelo i energija = energetika koja teče kroz njih. Samo suptilna životna energija u skladnoj interakciji tijela i duše može postati izvor zdravlja, živosti i blagostanja.

Što je psihosomatska energetika?

Psihosomatska energetika prvenstveno nudi mogućnost mjerenja nevidljivog suptilnog energetskog polja (= aura) uz iznimnu razinu preciznosti i mogućnost definiranja stanja napunjenosti energijom ili nedostatka energije.
Ti energetski poremećaji dijagnosticiraju se s pomoću posebnog takozvanog testnog uređaja Reba.
Uravnoteživanje stanja oslabljene životne energije cilj je bilo koje energetske terapije (npr.
homeopatija, akupunktura). Jer samo jaka životna snaga omogućava trajno zdravlje.
Uz psihosomatsku energetiku moguće je prepoznati i izliječiti uzroke bolesti na dubljim suptilnim razinama, kao i na mentalnoj razini. Oslabljena i poremećena životna energija često je povezana s dubokim, nesvjesnim emocionalnim konfliktima. Ti konflikti mogu se u najkraćem mogućem vremenu otkriti i izliječiti s pomoću psihosomatske energije.

Psihosomatski poremećaji – što je to?

Poznato je da su tijelo i duša nerazdvojna cjelina i da su međusobno blisko povezani. Upravo zbog te činjenice lako je razumjeti da duševni poremećaji mogu učiniti tijelo bolesnim, a fizički poremećaji mogu utjecati na mentalno stanje.
Nadalje, s obzirom na to da naše tijelo kontrolira mnoge funkcije potpuno neovisno o našoj svjesnoj volji, na primjer san, probavu, krvni tlak, temperaturu kože, osjećaj gladi itd., brzo postaje jasno da osim našeg svjesnog upravljanja, u našem organizmu djeluju i mnoge druge sile. Ova „automatska” upravljačka jedinica, na koju naša volja ne može utjecati, takozvani je  vegetativni (nesvjesni) živčani sustav. Vegetativni živčani sustav sa svojim živčanim vlaknima prisutan je u svakoj stanici tijela, a skup tijela živčanih stanica udružuje se u ganglije. Ti se spojevi nazivaju vegetativni pleksusi.
Najvažniji vegetativni nervni pleksusi nalaze se u zdjelici, donjem dijelu trbuha, gornjem dijelu trbuha, području srca, vrata, malog mozga i moždanog debla. Svaki od ovih pleksusa upravlja određenim dijelom tijela i u suptilnom energetskom području odgovara takozvanim indijskim „čakrama” = energetskim centrima.
Ako sve čakre rade dobro i međusobno su usklađene, ljudsko je biće zdravo i vitalno.

Što ometa besprijekorno funkcioniranje autonomnog živčanog sustava?
Općenito i jednostavno rečeno, „neriješeni” osjećaji djeluju kao pijesak u prijenosniku osjetljivog instrumenta ili, u ovom slučaju, organizma. Skriveni mentalni problemi narušavaju tijek vegetativnih funkcija i time dovode do stagnacije energije. Ovakva zagušenja uzrokuju nedovoljnu opskrbu stanica energijom, što može uzrokovati nelagodu, bol i sklonost obolijevanju, kao i ozbiljne bolesti kod ljudi.

Načini liječenja u području psihosomatske energetike

Ako je funkcija jednog ili više živčanih pleksusa poremećena, to može uzrokovati bol ili nelagodu na određenoj „tjelesnoj razini”. Takve energetske blokade na tjelesnoj razini, na primjer u zdjelici ili u gornjem abdomenu, najlakše se otklanjanju s pomoću posebnih homeopatskih kompleksnih lijekova, takozvanih „sredstava za čakre = Chavita”. Koja „razina” će reagirati kod koje osobe i od čega će oboljeti ovisi o naslijeđenim kritičnim točkama koje ljudi nose u sebi. Drugi aspekt je da duša često pokušava izraziti svoje skrivene potrebe kroz bol ili tegobe određenih organa.

Takozvana „emocionalna sredstva = Emvita” pomažu da se skriveni duševni konflikti izvuku na površinu i nakon toga otpuste. Jednostavno se kombiniraju s drugim terapijskim postupcima ili se mogu uzimati kao samostalni lijek. S pomoću ove „psihoterapije s kapljicama” energija pacijenta može se obnoviti u iznimno kratkom roku.

Homeopatski kompleksni lijek „Geovita” upotrebljava se za liječenje geopatskih poremećaja. Pomaže tijelu, npr. nakon reorganizacije nepovoljnog mjesta za spavanje, da u najkraćem mogućem roku ponovno uspostavi ravnotežu energije i učinkovitije prevlada električna zagađenja.

U slučaju tjeskobe, nemira i iscrpljenosti lijek „Anxiovita” pomaže u brzom rješavanju problema. Slično tome, u slučaju nervoze i unutarnje napetosti pomaže sredstvo „Simvita”, a za stanje iscrpljenosti primjenjuje se „Neurovita”.
Za grčeve se primjenjuje „Paravita”, a u slučaju boli i napetosti pomaže „Neurovita”.

Emocionalno značenje pojedinačnih čakri

Energetski centar zdjelice             = 1. čakra
Tema: uzemljenje i ukorijenjenost čovjeka, kao i njegov evolucijski osjećaj povjerenja i sigurnosti u djetinjstvu.

Energetski centar u donjem dijelu trbuha    = 2. čakra
Tema: razvoj hrabrosti i snage u rješavanju stresa i prijetećih situacija.

Energetski centar u gornjem dijelu trbuha    =  3. čakra
Tema: probava, izlučivanje i integracija. Pod tim se podrazumijeva i tjelesna probava, ali i „probavljanje” i obrađivanje događaja u životu.

Energetski centar srca             = 4. čakra
Tema: razvijanje povjerenja u sebe i druge. U ovo spada i povjerenje u život.

Energetski centar vrata                = 5. čakra
Tema: komunikacija, razmjena s drugima, samoizražavanje i iskrenost.

Energetski centar čela             = 6. čakra
Tema: razvoj intuicije i mašte, sklad u zajedničkom životu s drugim ljudima.

Energetski centar velikog mozga     = 7. čakra
Tema: razvoj „osjećaja smisla” u životu, to uključuje dobrovoljno podvrgavanje određenim pravilima i naredbama, kao i vlastitu organizaciju i orijentaciju.