Osteopatija

Što je osteopatija?

Osteopatija je ručni pregled i postupak liječenja za tretiranje mišićno-koštanog sustava, organa i tkiva u tijelu. Osteopat ručno ispituje i tretira mogućnosti kretanja svih tih sustava i traži ograničenja u kretanju koja mogu biti povezana s poteškoćom na koju se pacijent tuži. Osteopati se oslanjaju na široka praktična znanja iz područja anatomije, fiziologije, neurologije i patologije.

Što radi osteopat?

Osteopat stječe pregled nad svim blokadama i ograničenjima kretanja energije u tijelu koji su povezani sa simptomima. Traži uzroke simptoma i tretira ih tehnikama manipulacije, mobilizacije i mišićnim tehnikama. Osteopat ne liječi, već potiče tijelo na samoizlječenje. U tu svrhu oslobađa blokade i ograničenja kretanja koja stoje na putu oporavka. Nakon tretmana tijelu je potrebno određeno vrijeme da reagira na tehnike liječenja. Najčešće se između tretmana čeka najmanje tjedan dana.

Osteopatija se može primjenjivati za sljedeće poteškoće:

Problemi s leđima i vratom: bol, lumbago, kila, blokade, ukrućenje mišića, ograničenja kretanja itd.
Problemi sa zglobovima: bol, zamrznuto rame, kalcifirajući tendinitis ramena, plantarni fascitis, teniski lakat itd.
Glavobolja: tenzijska glavobolja, migrena, vrtoglavica
Sportske ozljede: uganuća, rekurentna upala, tendinitis, grčevi, bol itd.

Problemi s organima: žgaravica, želučana kiselina, nadutost, problemi s crijevima, konstipacija, probavne smetnje itd.

Osteopatija pomaže djeci u slučaju prekomjernog plakanja, refluksa, funkcionalne posturalne disfunkcije, problema u ponašanju, poteškoća u koncentraciji, razvojnih zaostataka, poremećaja spavanja, bolova u trbuhu, grčeva u crijevima, problema sa stolicom itd.


Osteopatija je oblik liječenja koji smisleno nadopunjuje konvencionalnu medicinu. Sve više liječnika surađuje s osteopatima.