Kiropraktika

Kiropraktika za liječenje mišićno-koštanog sustava

Kiropraktika je ručni postupak koji se rabi za dijagnosticiranje i liječenje funkcionalnih poremećaja mišićno-koštanog sustava. Glavno područje primjene lokalizirani su i kompleksni bolovi u području mišića, tetiva ili zglobova.
Najvažniju ulogu igraju kralježnica i zdjelica. Ciljanim ručnim pokretima u kiropraktici ispravlja se pogrešno držanje i otklanjaju smetnje u pokretljivosti, čime se smanjuje bol. U našoj praksi provodimo sljedeće tehnike.

  • TTPT (tehnika za terminalne točke Thompson)
    • COX tehnika (tehnika za intervertebralne diskove)
    • Flexion-distraction terapija (ručna i potpuna automatska tehnika)

Tehnika Thompson-Drop  primjenjuje se za namještanje kralježnice i živčanog sustava. Ova osobito blaga i nježna metoda koju je dizajnirao i patentirao dr. Clay Thompson izvodi se na stolovima za kiropraktiku koji su podijeljeni u segmente koji se mogu zasebno podizati i spuštati, takozvanim drop tables, kako bi se dobivena kinetička energija mogla prenijeti na tijelo. Pacijent najprije leži lagano podignut za oko tri do četiri centimetra na stolu za kiropraktiku, dok kiropraktičar ciljano stvara blagi pritisak. Naglim spuštanjem ili sklapanjem („drop”) dijela kiropraktičkog stola („table”) oslobađa se kinetička energija impulsa.