Nutricionistička terapija

Nutricionistička medicina interdisciplinarno je područje moderne medicine. Posebice u današnjim uvjetima, nutricionistička medicina predvodnik je stručnih disciplina u smislu prevencije radi ublažavanja opterećenja zdravstvenog sustava. Hipokrat je davno izrazio svoj stav i mišljenje o povezanosti bolesti i prehrane odnosno zdravlja i prehrane: „Uzroci bolesti izravno su povezani s unutarnjim poteškoćama ili neizravno s vanjskim utjecajima kao što su klima, higijena, prehrana, tjelesna aktivnost i okoliš”. U Njemačkoj je prvi odjel nutricionističke medicine osnovao prof. Günther Phalke (1926. – 1992.).

Postupak

Područje djelovanja nutricionističke medicine uključuje liječenje, ublažavanje i prevenciju bolesti povezanih s prehranom, liječenje pothranjenosti ili prekomjerne uhranjenosti povezanih s bolesti ili bolesti metabolizma. U to spada i posebna dijeta za kronične bolove.

Ovo je osobito važno u bogatijim društvima, kao što su brojne države u zapadnom svijetu. Sve veći udio ljudi s indeksom BMI većim od 30 (BMI = indeks tjelesne mase); BMI se izračunava iz tjelesne težine [kg] koja se dijeli s kvadratom tjelesne visine [m2]. Formula glasi: BMI = tjelesna težina : visina (u m2). Jedinica indeksa BMI stoga je kg/m2; BMI se upotrebljava za procjenu prekomjerne težine ili nedovoljne tjelesne težine, što neizbježno dovodi do potrebe za ispitivanjem ovog aspekta u medicini. Za ovo je posebno važna prehrambena profilaksa. Za ovladavanje ovim kao i ostalim prehrambeno-medicinskim zadaćama, važno je interdisciplinarno djelovanje.

Dijetetski čimbenici kao što su nedostatak tjelovježbe i prehrana s visokim udjelom masti ili visoke kalorijske vrijednosti uzrokuju porast neprenosivih kroničnih bolesti. Liječenje ovih bolesti zadatak je nutricionističke medicine. To uključuje, između ostalog, sljedeće bolesti:

Uzrok: previše hranjivih tvari (višak makronutrijenata):

Adipozitet (pretilost, gojaznost)

Arterijska hipertenzija (visoki krvni tlak)

Kolelitijaza (žučni kamenci)

Degenerativne skeletne bolesti

Šećerna bolest tipa 2 (dijabetes)

Dislipoproteinemija – poremećen omjer lipoproteina (transportni proteini za masne kiseline i kolesterol kao što su HDL i LDL) u serumu ili hiperlipoproteinemiji (poremećaji metabolizma lipida)

Kardiovaskularne bolesti – npr. koronarna bolest srca (CHD) ili infarkt miokarda (srčani udar)

Hiperuricemija (giht) – metabolički poremećaj karakteriziran porastom količine mokraćne kiseline u krvi, što može dovesti do bolnog stvaranja kristala u zglobovima

Zubni karijes

Uzrok: nedostatak hranjivih tvari (nedostatak makro ili mikronutrijenata / nedostatak hranjivih tvari ili vitalnih tvari):

Anemija zbog nedostatka željeza – nedostatak željeza potrebnog za sintezu hemoglobina (crveni pigment krvi) uzrokuje anemiju (slabokrvnost)

Beriberi – bolest uzrokovana nedostatkom vitamina B1

Marazam i kvašiorkor – sindrom nedostatka proteinske energije

Osteoporoza (gubitak gustoće kostiju)

Skorbut – bolest je uzrokovana nedostatkom vitamina C i ometa sintezu kolagena

Struma – oteklina ili povećanje cijele štitnjače

Ostali uzroci:

Alkoholizam

Intoksikacije (otrovanja)

Infekcije koje se prenose hranom

Alergija na hranu

Natjecateljski sportovi za više energije, bolju izdržljivost, trening snage (posebno body building), fitness kao i nužne faze regeneracije.

Nudimo izradu individualnog plana prehrane ovisno o osnovnoj bolesti, simptomima ili na vaš zahtjev. Posebice tijekom izgradnje mišića aminokiseline, enzimi i enzimi CO podržavaju snažan rast mišića, bez uzimanja hormona i ostalih proizvoda za doping.