Telomerna terapija

Telomeri su završeci kromosoma koji su ujedno i strukturni elementi DNK. Pri svakoj mitozi (stanična dioba) ovi se krajevi skraćuju, tj. tijekom vremena dolazi do strukturnih promjena u stanicama. Kako bi se spriječilo ovakvo skraćivanje strukture, naše tijelo proizvodi enzim zvan telomeraza. Duljina telomera mjerna je jedinica za našu stvarnu, biološku dob. Neke stanice, kao što su koža/kosa i imunološki sustav, podložnije su skraćivanju telomera jer se dijele češće od ostalih. Zato starenje kože i kose, kao i pogoršanje općeg zdravstvenog stanja, najizraženije doživljavamo kao proces starenja. Osim toga, u studiji iz 2007. utvrđeno je da su kratki telomeri kod žena povezani sa smanjenjem mineralne gustoće kostiju (osteoporozom).

Telomeri se ne skraćuju samo zato jer starimo, već na njihovo skraćivanje utječe i stres, pušenje, konzumacija alkohola, toksini, pretilost, nedostatak tjelovježbe i loše prehrambene navike.

Jednostavno rečeno, gotovo sve bolesti u starosti izravna su posljedica skraćivanja telomera. S pomoću globalne dijagnostike ovi se telomeri mogu izmjeriti i na njih se može pozitivno utjecati uzimanjem vitamina, minerala, enzima i masti.

Telomernom terapijom povećava se vitalnost čak i u dubokoj starosti, jača se imunološki sustav i usporava proces starenja. Na taj način možete spriječiti određene bolesti koje su povezane s procesom starenja.