Ortomolekularna medicina

Što je ortomolekularna medicine?

„Ortomolekularna medicina je održavanje zdravlja i liječenje
bolesti izmjenom koncentracije tvari u ljudskom tijelu kako bi se postigla uobičajena koncentracija nužna za očuvanje zdravlja.”

To je izjavio dobitnik Nobelove nagrade i osnivač ortomolekularne medicine, prof. dr. med. Linus Pauling (1901. – 1994.). Njegov koncept, koji je razvio 1968., temelji se na pretpostavci da nijedno ljudsko biće ne živi u takvom savršenom okruženju u kojem na raspolaganju ima otprilike 45 vitalnih hranjivih tvari u propisnim količinama i u međusobno ispravnim omjerima u organizmu.

Ortomolekularna medicina koristi se isključivo tvarima koje su fiziološki prisutne u našem tijelu i temelji se na gore opisanoj spoznaji da ljudsko tijelo treba vitalne hranjive tvari neophodne za besprijekorno funkcioniranje svih stanica i organa, i to u propisnim količinama i propisnog sastava, kako bi se osigurala optimalna zdravstvena zaštita. Pod hranjivim odnosno vitalnim tvarima podrazumijevamo vitamine, minerale, elemente u tragovima, enzime i esencijalne amino i masne kiseline. Kako bi čovjek ostao zdrav i zaštito organizam od bolesti, treba zadovoljiti potrebu za tim vitalnim tvarima, u suprotnom različite metaboličke funkcije neće funkcionirati optimalno i može doći do teških poremećaja funkcije. To zauzvrat rezultira nedostatnim i neispravnim funkcioniranjem organa, što tijekom vremena može prouzročiti ozbiljne bolesti svih vrsta. Znanstveno je dokazano da u slučaju takozvanih civilizacijskih bolesti i metaboličkih bolesti važnu ulogu često igra nedostatak nutrijenata.

Samo se po sebi podrazumijeva da je zdrava i vitalna prehrana koja uključuje obilje voća i povrća prvi korak u primjeni ortomolekularne medicine. Zdravom prehranom svom tijelu osiguravamo visoku razinu vitalnih tvari koje jamče besprijekornu funkciju organa i snažan imunološki sustav. Zdrava prehrana prvi je i najvažniji korak u propisnoj zdravstvenoj skrbi.


Međutim, zdrava prehrana u današnjem svijetu često nije dovoljna, iako ona, sa stajališta konvencionalne medicine, u potpunosti pokriva prirodnu potrebu za vitaminima i mineralima. Ortomolekularna medicina ne zadovoljava se time jer smatra da u obzir treba uzeti i određene promjene koje su se dogodile tijekom industrijalizacije u posljednjim desetljećima.


Prema statistikama, u voću i povrću zabilježen je konstantni pad vitamina i minerala u zadnjih 20 godina (čak i do 70 %, ovisno o sorti!).


Razlozi za to su:

 • pretjerana gnojidba zemlje, isprana i zakiseljena tla, pesticidi, biljni toksini, sredstva za poliranje, žetva u nedozrijelom stanju, dugo skladištenje, duge transportne rute, posebice u slučaju tropskog voća
 • industrijalizacija proizvodnje prehrambenih proizvoda (npr. riža, šećer, sol, bijeli kruh itd.)


„Zdrava prehrana” koja uključuje voće i povrće iz supermarketa (umjesto onoga iz samostalnog uzgoja) ne samo da stvara znatan manjak mikronutrijenata, već i dodatno opterećuje tijelo zbog prevelikih količina ostataka pesticida koji se mogu naći u tim namirnicama. Osim toga, neprikladan način života i prehrambene navike (stres, užurbanost, ljutnja, zabrinutost, uživanje alkohola, kofeina i nikotina, gotovi proizvodi itd.) utječu na povećanu potrošnju hranjivih tvari.

Općenito se preporučuje suplementiranje vitamina i minerala kao jedna od mjera preventivne zdravstvene zaštite.

Primjena ortomolekularne medicine

Ortomolekularna  medicina može se primijeniti u slučaju velikog broja tegoba. Primjenjuje se i preventivno, ali i kao potpora liječenju u slučaju kroničnih i akutnih oboljenja.

U nastavku navodimo samo neke tegobe:

 • povećana potreba za hranjivim tvarima (na primjer, tijekom trudnoće)
 • opći deficit hranjivih tvari
 • kardiovaskularne bolesti
 • infekcije (na primjer, infekcija gripom)
 • arterioskleroza (sužavanje arterija uslijed nakupljanja naslaga)
 • reumatizam
 • bolesti metabolizma
 • bolesti kože
 • bolesti probavnog sustava
 • jačanje imunološkog sustava
 • detoksikacija i ispuštanje teških metala