Čišćenje stanica / detoksikacija / detox

Općenito

Postupci čišćenja sastavni su dio naturopatskih tretmana već stoljećima, a temelje se na učenju da bolesti nastaju zbog pogrešne kombinacije tjelesnih tekućina (krv, sluz, žuta i crna žuč).

Ovakva štetna kombinacija tjelesnih tekućina nekada davno tretirala se na način da su se štetne tvari i toksini ispuštali iz tijela, na primjer, puštanjem krvi zarezivanjem ili tehnikom cuppinga.

Danas se, za razliku od prošlih vremena, vrsta toksičnog opterećenja znatno promijenila i povećala, pa je u skladu s tim potrebno prilagoditi terapiju.

Opterećenje toksinima – podcijenjen problem!

Neposredni kontakt s više od 60.000 toksičnih tvari i ostalih patogenih utjecaja koji su nastali s razvojem civilizacije tužna je svakodnevica s kojom se današnji čovjek susreće.
„Posljednjih desetljeća naš je planet preplavljen toksinima iz okoliša i novim kemikalijama. Kombinacije nekih od ovih novih otrova u nekim su situacijama opasnije od djelovanja njihovih pojedinačnih komponenti. Mnoge interakcije još nisu ni istražene. Ova situacija potpuno je nova u ljudskom razvoju.” (Dr. Timothy Ray – CoMed 09/07)
Kemikalije, teški metali, prehrambeni aditivi, otapala i pesticidi, kao i ostaci lijekova i hormona ostaju u našem tijelu godinama. Dokle god svi ti otrovi ometaju naše regulativne i regenerativne funkcije, ne možemo biti sigurni u učinkovitost dokazanih lijekova i terapija. Nazivamo ih takozvanim „otporima” ili „krutim reakcijama”.

Ograničeno izlučivanje?

Iznimno važan čimbenik u izlučivanju i detoksikaciji jest sposobnost tijela da izbaci toksine. Posjedujemo genetski modificirane enzime za detoksikaciju. Ako su u savršenom stanju, čovjek se jednostavno rješava toksina iz tijela.
No za one koji pokazuju simptome delecije (Deletion syndrome, genetski defekt) taj posao i nije toliko jednostavan. S obzirom na svoju genetsku predispoziciju, kod takvih je osoba razgradnja štetnih tvari ograničena. Nisu u mogućnosti propisno izbaciti toksične tvari, već se one u velikoj mjeri zadržavaju u tijelu. Posebnim dodacima prehrani moguće je potaknuti rezidualnu funkciju enzima.
Dostupni su genetski testovi koji pružaju informacije o mogućem ograničenom kapacitetu detoksikacije.

Program u 5 faza

Izlučivanje toksina s pomoću čaja ili homeopatskih lijekova ne pomaže u dostatnoj mjeri. U našoj praksi nudimo program za ciljano izlučivanje koji slijedi nakon globalne detekcije svih toksina i štetnih tvari u tijelu putem globalne dijagnostike. Samo osobe koje znaju što imaju u svojim tijelima mogu težiti preciznim i učinkovitim postupcima detoksikacije.

1. faza:
Identifikacija toksina i prekid unošenja.

2. faza:
Pregled funkcije organa za izlučivanje (bubrezi, crijeva, jetra, žuč, koža i limfa), potpora i poticanje.
Identificiranje hranjivih tvari (kao što su vitamini, minerali, enzimi, aminokiseline i masti) koje nedostaju organizmu i suplementiranje u obliku dodataka prehrani.

3. faza:
Čišćenje međustaničnih prostora, pažljiva mobilizacija starih nakupina otrova.

4. faza:
Čišćenje stanica.

5. faza:
Čišćenje živčanog sustava, izlučivanje neurotoksina.

Izlučivanje toksina – najnovije stanje tehnike

Različiti postupci za općenito izlučivanje i detoksikaciju iznimno su važni u naturopatskoj medicini.
Stoga i mi u našoj praksi smatramo učinkovit koncept izlučivanja apsolutnom nužnosti, posebice u liječenju kroničnih bolesti i bolova.
Ostali važni čimbenici koje uzimamo u obzir 3 su glavna koraka:

  1. Smanjenje izlaganja vanjskim smetnjama
  2. Jačanje organizma
  3. Otpuštanje ukorijenjenih opterećenja


1. Smanjenje izlaganja vanjskim smetnjama
Pod vanjskim smetnjama smatramo one čimbenike koji utječu na funkcionalne procese u organizmu, odnosno mijenjaju ih, ograničavaju ili čak u potpunosti sprječavaju.
Nastaju uslijed štetnih utjecaja iz okoline i nezdravog načina života, a mogu biti elektromagnetske, kemijske ili mehaničke prirode.
Konstantno prisutni vanjski utjecaji mogu spriječiti organizam u samostalnoj razgradnji tvari koje ga opterećuju. Već samim otkrivanjem i eliminacijom tih vanjskih smetnji, čak i bez daljnjih terapijskih mjera, tijelo se ponovno počinje samoiscijeljivati.
Izvješća o takvim iskustvima možete pročitati u mnogim časopisima. Čim se promijeni način prehrane, eliminira električno zagađenje ili se krevet udalji od zone geopatoloških zračenja, bolest se počinje povlačiti.
No ako se uspjeh u liječenju ne postigne isključivo smanjenjem vanjskih smetnji, funkcije regeneracije ostaju i dalje blokirane. Takvo blokiranje posljedica je trajnih nedostataka i opterećenja koja su duboko ukorijenjena u organizmu.


2. Jačanje organizma
Svaka vrsta izlučivanja u početku predstavlja dodatno opterećenje i dodatno troši energiju. U kronično se bolesnih pacijenata, međutim, energije tijela obično kreću na iznimno niskim razinama, a dodatni ih teret izlučivanja samo može dodatno i prekomjerno opteretiti. U takvim slučajevima zdravstveno će se stanje pogoršati umjesto da se poboljša.
Jačanje cijelog organizma na sve tri funkcionalne razine, uzimajući u obzir organe za izlučivanje, u današnje je vrijeme apsolutna nužnost.
Najbolji učinak postiže se kad se vlastita energija tijela ponovno uspostavi putem mehaničke (npr. kretanje), kemijske (npr. ortomolekularne tvari) i energetske (npr. elektromagnetski širokopojasni spektar) funkcijske razine.
Niti jedna funkcijska razina ne može se zamijeniti drugom..

3. Otpuštanje ukorijenjenih opterećenja iz organizma
Ako vanjske smetnje preopterete imunološki sustav, mogu ostati ukorijenjene, odnosno usidrene, u ljudskom organizmu.
Stanje postaje posebno kritično ako koncentracija štetnih tvari pređe određeni prag. U tom slučaju dolazi do stvaranja spojeva tvari, odnosno koherentne domene. Te spojeve ne održava samo vezna sila na kemijskoj razini, već ih na okupu drži i fizičko polje, što ih čini izuzetno teškima za razgradnju u organizmu.
Osim isključivo materijalnoga opterećenja toksinima, može nastati informacijsko opterećenje. To se događa kada se signali ometanja koje emitiraju toksini pohranjuju u drugim dijelovima tijela i uzrokuju smetnje u funkciji.

Općeniti postupak za učinkovito izlučivanje toksina iz organizma zahtijeva sljedeće:

  • otpuštanje (mobiliziranje) ukorijenjenih toksina i njihovih spojeva
  • njihovo kemijsko vezivanje i
  • izlučivanje putem organa za detoksikaciju kako bi se
  • eliminirale ometajuće informacije povezane s drugim dijelovima tijela.

Najbolje mogućnosti za učinkovito rješavanje specifičnih ukorijenjenih opterećenja nude elektromagnetski ometajući signali.