SpineSpider

Bol u području vrata, ramena i leđa

Problemi s intervertebralnim diskom

Tenzijska glavobolja / migrena

Vrtoglavica, tinitus (šum u ušima)

Trzajne ozljede

Bolovi u zglobovima (ruke i prsti, ramena, laktovi, koljena, skočni zglobovi)

Napetost mišića

Bolne tetive i mjesta vezanja za ligamente

Teniski i golferski lakat

Ahilodinija (problemi s Ahilovom tetivom)

Granične vrijednosti (eng. trigger points) (na primjer, hipertonus vratnih mišića)

Akupunkturne točke

     Tremor i poteškoće u hodu / M. Parkinson

Oscilacijska kineziološka impulsna terapija

Bolovi u mišićno-koštanom sustavu često su uzrokovani smetnjama funkcije, posebice malih vertebralnih zglobova i segmentno raspoređene muskulature uz kralježnicu. Ne mogu se zabilježiti tehnikama snimanja kao što su ultrazvuk, rendgen ili MR, već se provode obično samo u okviru sveobuhvatne ručne dijagnostike.

Za što se primjenjuje uređaj SpineSpider u ortopediji?

Tijekom dijagnostike s pomoću uređaja SpineSpider u tkivo se šalju računalno potpomognuti oscilacijski impulsi, a računalo mjeri i analizira ponašanje tkiva (krutost tkiva) i reaktivne oscilirajuće vibracije, posebno u području vertebralnih zglobova. Ovaj pregled iznimne osjetljivosti između ostalog se upotrebljava u ispitivanju materijala za potrebe svemirske industrije. Prednost je u tome što se može provesti precizna analiza cijele kralježnice za svaki vertebralni zglob i pripadajuću segmentnu muskulaturu, što u kombinaciji s ručnom dijagnostikom omogućuje savršenu dopunu u planiranju specifične terapije.

Kako se odvija pregled i liječenje?

Po dovršetku analize pojedinih odsječaka kralježnice (vertebralni zglob / segmentna muskulatura) s pomoću računala mehanički se impulsi s pomoću računalno upravljanog uređaja prenose na vertebralne zglobove odn. muskulaturu uz kralježnicu, ovisno o rezonantnom ponašanju (krutosti) ispitivanog područja.

Ako se vertebralni zglob udari, vibrira na određenoj frekvenciji, obično u području kralježnice između 45 i 55 herca. Vertebralni zglobovi čija je pokretljivost ograničena, npr. zbog blokada ili degenerativnih promjena, vibriraju na višoj frekvenciji.

Prethodno izračunati impulsi prenose se u obliku oscilacija (ponovno utvrđen frekvencijski slijed) na vertebralni zglob ili disfunkcionalnu muskulaturu. Na taj se način ponovno normalizira poremećena pokretljivost i eliminira disfunkcija mišića.

Za koje se bolesti primjenjuje terapija?

Liječenje uređajem SpineSpider obično se odvija jednom do dva puta tjedno, pri čemu se trajanje liječenja razlikuje u svakom pojedinačnom slučaju i ovisi o uzroku bolesti. Za vrhunske sportaše, npr. golfere ili nogometaše, terapije uređajem SpineSpider sve se češće provode i nakon natjecanja i velikih opterećenja kako bi se postigla što brža regeneracija funkcije zglobova i mišića.

Tretman uređajem SpineSpider prikladan je u slučaju bolova u vratu, leđima i križima kao i za tenzijske glavobolje ili trzajne ozljede vrata. Uz to se primjenjuje i u slučaju bolnih upaljenja tetiva i ligamenata, npr. za tretiranje teniskog ili golferskog lakta, tendinoze Ahilove tetive kao i kronične tendinoze tetive ramena.

Sve se češće primjenjuje nježna terapija za regulaciju tonusa i kod djece i dojenčadi u slučaju da osjećaju smetnje u području vertebralnih zglobova ili pate od skolioze.