Orthomaax-flexion trakcijska terapija

Bol u leđima može imati mnogo uzroka!

U mnogim slučajevima znakovi trošenja na malim vertebralnim zglobovima uzrokuju bol u leđima. Jake bolove u leđima mogu prouzročiti i sužavanje prostora intervertebralnog diska, kao i mišićna neravnoteža.

U nekim je pak slučajevima uzrok hernija diska.
Ako još uvijek nije nastupila paraliza, Orthomax terapija može pomoći.

Primjenjuje se trakcijski tretman i djelovanje vibracija kako bi se ponovno stvorilo dovoljno prostora za moždinske živce koji izlaze iz kralježnice.
Fasetni zglobovi ponovno se rasterećuju i mobiliziraju.
Jezgra diska, koja pritišće korijen živca, rasterećivanjem se može ponovno vratiti u svoj izvorni položaj.

Prehrana je važna i za intervertebralne diskove!

Prehrana se odvija kroz krvotok – dakle putem malih kapilara koji provode tvari do ciljnog organa.
Međutim, intervertebralni disk nema izravan kontakt s krvnim žilama i stoga se može hraniti samo osmozom. Osmoza se odvija preko gradijenta koncentracije.

  • Prednost osmoze je u tome što se odvija bez energije.
  • Nedostatak je taj što ne može premostiti velike udaljenosti.

Intervertebralni disk stoga je vezan za okolne strukture, koje se na taj način hrane pa mogu i otpuštati određene tvari.
Okolne strukture u ovom su slučaju mišići. Riječ je o malim mišićima koji su položeni od trnastog nastavka tijela kralješka do poprečnog nastavka donjeg ili gornjeg tijela kralješka odnosno od jednog trnastog nastavka do drugog trnastog nastavka. Zahvaljujući svojem položaju imaju mogućnost opskrbljivati relativno blizak intervertebralni disk „hranjivim sastojcima”.

Zato je važno da je dotok krvi u malene mišiće u području kralježnice dobar kako bi se nahranili intervertebralni diskovi.
Istraživanja su pokazala da je većina hernija diska uzrokovana „degeneracijom” tih mišića.

Rasterećenjem intervertebralnog diska dolazi do nastajanja osmotskog tlaka – učinka usisavanja. Na taj se način ponovno puni tekućinom i hranjivim tvarima. Intervertebralni disk je poput vodenog jastuka.

Opsežno liječenje trodimenzionalnim vibracijama poboljšava cirkulaciju krvi i isteže duboko položene mišiće kralježnice. Kao rezultat se intervetrebralni diskovi opskrbljuju s više hranjivih tvari, a želatinozna jezgra diskova bolje se hidratizira.

Primjena terapije Orthomaax

  • Trajanje po sesiji 30 min.
  • Tretman se provodi u ciklusu do maksimalno 10 sesija.

Najbolji rezultati postižu se kada se tretman obavlja svakodnevno. Na početku su posebno važni česti intervali.
Nakon 7. ili 8. tretmana intervetrebralni diskovi se u pravilu stabiliziraju. Stoga je potrebno provesti najmanje 10 tretmana.