KrioterapijaOpćenito

Patentirana metoda neurorefleksne kriogene ili hladne terapije upotrebljava plin CO2 (ugljični dioksid) na temperaturi od -78 °C i tlak od oko 2 bara, koji hladi površinu kože s temperature od oko 32 °C na temperaturu od 2 °C u roku od nekoliko sekundi.

Uz stimulaciju neurovegetativnog sustava, aktivacija neuroreceptora koji se nalaze u koži
djeluje i na sljedeće:

* trenutačno ublažavanje bolova
* smanjenje upalnog procesa
* opuštanje muskulature
* poboljšanje cirkulacije i drenaže tkiva

Funkcija

Tlak od približno 2 bara i snažan rashladni učinak plina CO2 ohlađenog na -78 °C uzrokuju gore spomenuti stimulans neuroreflektora. Stoga je određeno mjesto dovoljno tretirati samo dok se ne pokrene stimulus, što ovisno o tretmanu može iznositi 
 od samo nekoliko sekundi do maks. 2 – 3 minute. U terapiji se obavezno primjenjuje temperaturni raspon od 2 – 5 °C.

Površina kože koja se tretira trebala bi biti suha i osoba ne bi na sebi smjela nositi metalne predmete. Uključite sustav Cryonic System i otvorite dovod plina CO2.
Odaberite trajanje tretmana ovisno o indikaciji. Bolno područje i okolno područje tretirajte polaganim i kontinuiranim pomicanjem mlaznice sve dok ne postignete cilj liječenja. U slučaju upale preporučljivo je najprije stimulirati limfne tokove.

THERMOSCHOCK
Istraživački laboratorij razvio je tehniku ​​kojom se temperatura kože hladi na temperaturu od približno 5 do 2 °C u roku od 30 sekundi projiciranjem i sublimacijom mikrokristala suhog leda pri izrazito niskim temperaturama (-78 °C) i pri iznimno velikoj brzini.


SENZORNI RECEPTORI I REFLEKSNI PUTEVI
Pri stimulaciji senzornih receptora kože informacije se prenose izravno u hipotalamus, koji aktivira autonomni živčani sustav preko refleksnih putova. Takva aktivacija predstavlja temelj terapije u kojoj se regulacijom lokalne homeostaze i enzimske reakcije postiže trenutačna terapijska reakcija.


Analgetski učinak:
Receptori za bol blokiraju se u roku od 30 sekundi.
Bol se drastično smanjuje.


Protuupalni učinak:
Sinteza enzima odgovornih za akutnu fazu upale sprečava se povećanom propusnošću tkiva.

Vazomotorni učinak:
Intenzivna drenaža krvnog i limfnog sustava između onkotskog i hidrostatskog tlaka i povećanje protoka s pomoću vazodilatacije.

Učinak opuštanja mišića:
Kombiniranim djelovanjem iznimno niskih temperatura i tlaka opuštaju se mišićna vlakna.

Akutne ili kronične indikacije

Funkcionalna rehabilitacija: poboljšana pokretljivost, otklanjanje bolova, opuštanje mišića.

Traumatološka sportska medicina: uganuće-istegnuće-puknuće mišića, dislokacija-tendinitis, hematom (liječenje hemofilije), edem

Reumatologija: upalne i degenerativne reumatske bolesti, algodistrofija, išijas-lumbalgija, tendinitis-bursitis, epikondilitis-periostitis  

Kirurgija (postoperativno): mikrokirurgija šake
Maksilofacijalna kirurgija i plastična kirurgija, kirurgija vena, ortopedska kirurgija, ublažavanje bolova

KONTRAINDIKACIJE

Alergija na hladnoću, Raynaudov sindrom, poremećaj osjetljivosti kože, krioglobulinemija